Human Resources Division                                                                                 September 1, 2007

                                   


RECENT PERSONNEL POLICY CHANGE

Policy 0600, “Examinations and Physicals”

EFFECTIVE DATE:  September 1, 2007

CHANGES MADE:  Changes were made to the policy and flowcharts to implement a pre-employment/post-offer “Health Screening” exam for applicants who are being considered for employment into non-physically demanding job titles.  Changes were also made to related flowcharts to reflect updated job titles that resulted from the recent job study and to incorporate further implementation of work simulation exams for other physically demanding job titles.  Language was also added to clarify the human resources responsibilities for updating and referring to the USR3 table in SAM II for employee work level information. 

WHY CHANGES WERE MADE:  The change from the current process of a Range of Motion (Agility) Exam and/or a medical history review to a Health Screening for non-physically demanding job titles has been determined to be a more appropriately suited process for evaluating and assessing an employees capability of performing the necessary work.  

The availability of work simulation exams for other physically demanding job titles other than maintenance worker series job titles required the flowcharts to be updated.  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:

· As a current MoDOT employee, how does the new Health Screening affect me?  It only affects potential new hires for non-physically demanding job titles and does not impact existing employees.   

· What are the job titles, other than maintenance worker series, that will now require a work simulation exam? Construction inspector series, construction technician series, mechanic series, Central Office bridge maintenance, lab technicians, material inspector series, and material technician series.

· If I’m currently working in a physically demanding job title, will I be required to take a work simulation exam if I permanently transfer to another physically demanding job title? Yes.  If the new job title is a designated work simulation job title and if the job title has a higher level of work simulation demands, you would be required to take and pass the exam.
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